Blog

Op onze blog delen we verhalen zoals die van jou en mij. Verhalen over ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Elke eerste van de maand delen we op SafeHaven poëzie van onze ambassadeur Lene Vlassak. Zij schrijft vanuit haar eigen ervaring en gebruikt poëzie om dit te verwerken en anderen te helpen.

notebook, grades, stationery

Elke eerste van de maand delen we op SafeHaven poëzie van onze ambassadeur Lene Vlassak. Zij schrijft vanuit haar eigen ervaring en gebruikt poëzie om dit te verwerken en anderen te helpen.

Elke eerste van de maand delen we op SafeHaven poëzie van onze ambassadeur Lene Vlassak. Zij schrijft vanuit haar eigen ervaring en gebruikt poëzie om dit te verwerken en anderen te helpen.

Elke eerste van de maand delen we op SafeHaven poëzie van onze ambassadeur Lene Vlassak. Zij schrijft vanuit haar eigen ervaring en gebruikt poëzie om dit te verwerken en anderen te helpen.

Hey lieve jij

Hey lieve jij, die dit leest. Wat zou ik je graag een knuffel willen geven. Je vertellen dat je niet alleen bent. Dat er, helaas, velen anderen met jou zijn die dit doormaken. Wat zou ik je graag willen vertellen dat je open mag zijn over wat jou is gebeurd. Dat je niet rond hoeft te lopen met het grote zware geheim dat je met je meedraagt. Hey lieve jij, wat zou ik je graag vertellen. Het is niet jouw schuld.

Deze is voor iedereen die uitkwam voor wat hem/haar was overkomen maar niet werd geloofd of begrepen. En ook aan degenen die hun verhaal (nog) niet hebben kunnen/durven delen of twijfelen aan zichzelf en hun verhaal. Als jij dit bent, hoop ik dat je de volgende woorden goed in je opneemt, want ja, jou verhaal doet er toe. Jij doet er toe.

Elke eerste van de maand delen we op SafeHaven poëzie van onze ambassadeur Lene Vlassak. Zij schrijft vanuit haar eigen ervaring en gebruikt poëzie om dit te verwerken en anderen te helpen. Dit is haar eerste gedicht voor SafeHaven.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een probleem dat veel achterliggende oorzaken heeft. Patronen die zich als het ware ‘onder de ijsberg’ bevinden spelen een grote rol in de manier waarop seksueel grensoverschrijdend gedrag tot uiting komt en de manier waarop we hiermee omgaan. Vandaag is het tijd om te praten over discriminatie. Discriminatie speelt namelijk ook een grote rol als het gaat om seksueel grensoverschrijdend gedrag. Neem bijvoorbeeld LHBTI’ers. Daarvan geeft, volgens een recent onderzoek van Movisie, 1 op de 10 aan dat ze wel eens fysiek geweld hebben meegemaakt als gevolg van hun seksuele- of genderidentiteit. Ook blijkt uit ditzelfde onderzoek dat 22% van de LHBTI’ers wel eens aangifte heeft gedaan bij de politie voor seksueel en fysiek geweld. Dat je als LHBTI’er regelmatig te maken krijgt met discriminatie en intimidatie weet ook Anne (46).

Eens in de zoveel tijd interviewen we iemand die zich op welke manier dan ook inzet voor een veilige, open en inclusieve samenleving, tegen seksueel geweld en voor het doorbreken van taboes. Vandaag lees je het interview met Tijn de Jong, ambassadeur van SafeHaven. 

Op SafeHaven geven we jou en anderen de mogelijkheid om een verhaal te delen over seksueel grensoverschrijdend gedrag: een situatie waarin iemand een grens van jou is overgegaan. De waarheid is dat dit vaak gebeurt, maar een andere kant van de munt is dat seksuele relaties ook heel fijn en mooi kunnen zijn. Vandaag deelt een 23-jarige student een tweede blog in een reeks over grenzen, seks en positieve ervaringen. Voor iedereen die zich afvraagt: "is seks eigenlijk wel iets om van te genieten?"

Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag denk je misschien al snel aan aan mannen die vrouwen onheus benaderen, inclusief scheve machtsverhouding. De directeur die zijn secretaresse begluurt en de mannelijke collega die een vrouwelijke collega net te lang en te vaak aanraakt.  Dat er bij vrouwen onder elkaar ook seksueel grensoverschrijdend gedrag kan plaatsvinden blijkt uit het verhaal van onze gastblogger Marloes. Zij werd gepusht om haar borsten te laten zien op het werk. Ze was destijds 22 jaar en werkte als biotechnicus in een lab.

Op SafeHaven geven we jou en anderen de mogelijkheid om een verhaal te delen over seksueel grensoverschrijdend gedrag: een situatie waarin iemand een grens van jou is overgegaan. De waarheid is dat dit vaak gebeurt, maar een andere kant van de munt is dat seksuele relaties ook heel fijn en mooi kunnen zijn. Vandaag deelt een 23-jarige student een eerste blog in een reeks over grenzen, seks en positieve ervaringen. Voor iedereen die zich afvraagt: "is seks eigenlijk wel iets om van te genieten?"

Op 23 juli 2021 ging er plots een filmpje van Spectrum News 1 Viral. In het filmpje is te zien dat Brianna Hamblin, de reporter die op het punt stond een nieuwsfragment op te nemen, wordt aangesproken door een voorbijganger. Vervolgens wordt ze meerdere keren seksistisch en racistisch benaderd en geïntimideerd. Dit is een open brief van een van onze teamleden aan Brianna.

Uit ons onderzoek uit juni 2021 blijkt dat bijna alle vrouwen zich niet veilig voelen als ze 's avonds alleen over straat gaan. Straatintimidatie hoeft niet alleen gepaard te gaan met fysiek of verbaal geweld, zoals veel mensen denken. Achtervolgen, stalken en ongewenste benaderingen vallen ook onder straatintimidatie. Amber (20) maakte het mee. Zij werd voor een langere tijd achtervolgd en hinderlijk geïntimideerd. 

SafeHaven vindt het belangrijk om de ruimte te geven aan iedereen die diens verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag wil delen. Het verhaal van vandaag is een via de website ingezonden brief van een anonieme schrijfster. Zij is aangerand op haar zeventiende.

Ik draag nu al een aantal jaar een geheime herinnering met me mee. Iets wat een tweestrijd in mij creëert. Aan de ene kant wil ik het vertellen en het delen, maar aan de andere kant ben ik bang. Ik ben bang voor hoe anderen zullen reageren en hoe anderen er mee om zullen gaan. Toch heb ik de behoefte om het te delen. Mijn verhaal delen met de wereld betekent ook het verhaal delen met mijn dierbaren waaronder mijn moeder. Hoe vertel je aan je eigen moeder wat er 7 jaar geleden gebeurd is?

De afgelopen jaren wordt er steeds meer bekend over het leven van de tot slaaf gemaakten ten tijden van de slavernij. We kennen allemaal de verhalen van hen die zich letterlijk dood moeten werken op de plantages, de mishandeling en rassenscheiding, de onderdrukking, etc. Waar we bijna niets van horen zijn de verhalen over de vrouwen ten tijde van de slavernij. Niet alleen is er veel minder bekend over het aandeel van Nederland in de trans-atlantische slavernij, ook is dat deel dat bekend is vooral belicht vanuit het perspectief van mannelijke tot slaaf gemaakten. Wat gebeurde er met de vrouwen?

Verdrietige geluiden vanuit de turnwereld. Uit het rapport ‘ongelijke leggers’ dat vandaag werd gepresenteerd, blijkt dat de gymsport alles behalve een veilig klimaat neerzet voor hun sporters. Eerder kwam via de docu Athlete A al naar voren dat er in de VS veel sprake is van o.a. seksueel misbruik, maar nu is dit dan toch ook eindelijk, na alle beschuldigingen, hier aan het licht gekomen.

Uitgaan met vrienden moet natuurlijk leuk zijn, en gelukkig is dat meestal ook zo voor de meesten. Maar helaas kunnen er soms ook situaties ontstaan tijdens het uitgaan waar je je niet op je gemak bij voelt, of waar zelfs een grens wordt over gegaan. Lees hieronder het anonieme verhaal van een vrouw die op haar 19e ongewenst en ongevraagd gezoend werd tijdens het uitgaan.

Wakker worden en erachter komen dat er dingen met jou gebeuren die je helemaal niet wil. Verstijven en niet weten wat je moet doen of niet eens beseffen dat er iets gebeurt wat niet oké is. Het overkwam de 23-jarige Michelle. Zij werd in haar slaap ongewenst betast.

Wat als je in een ruimte vol mensen zit, en je je toch niet veilig voelt omdat iemand constant jouw grenzen negeert en telkens weer over gaat? In dit ervaringsverhaal vertelt A haar ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

16 procent van de Nederlandse werknemers heeft de afgelopen tien jaar wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie op de werkvloer. Vrouwen twee keer zoveel als mannen. Maar van al deze slachtoffers, maakt maar 37% daar een melding van. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat het College voor de Rechten van de Mens heeft uitgevoerd. 

Nastaren, naroepen, achtervolgen, om seksuele handelingen vragen. Het is nog niet officieel volgens de wet verboden, omdat het in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting. Maar ook bij deze vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag kan de schade bij degene die het meemaakt heeft ongekend zijn. Onlangs spraken we drie lotgenoten die allemaal zo’n situatie hebben meegemaakt. Wat gebeurde er, hoe voelden zij zich daardoor en wat heeft dat voor invloed gehad op hun dagelijks leven?

“Ik ga hem aangeven”, zegt mijn zus. Verontwaardigd kijk ik haar aan. Wij wonen allang niet meer samen als zussen. Mijn moeder is aan borstkanker overleden en daardoor ben ik naar een pleeggezin gegaan. Dus toen mijn zus bij mij langskwam was ik verrast. Niet alleen door haar vastberadenheid maar ook dat ik haar aantrof in de woonkamer toen ik uit school kwam. “Wat hij gedaan heeft is gewoon heel erg fout!” Heel eerlijk gezegd viel bij mij totaal het kwartje niet. Ik had echt geen idee waar ze het over had.

Een anonieme brief aan de jongen die het woord 'nee' niet kende.

Mijn eerste vriendje kreeg ik toen ik 15 was. We verschilden enorm van elkaar, maar toch werden we ‘verliefd’. Het was de soort liefde die je op films ziet. De intense, korte, uitputtende soort met een lichtelijk dramatisch einde. Tijdens onze eerste date keken we een film, maar van de film zagen we niet veel. Hij was mijn eerste zoen, ik zijn tweede. En hij wilde al snel verder. Dat ging mij een stapje te ver. En van mijn ouders heb ik geleerd dat ik verder moest gaan als ik er klaar voor was. Dus we wachtten, maar hij werd ongeduldig.

Een onderzoek van onze zuiderburen onthult zorgwekkende cijfers: 1 op de 5 Belgische mannen krijgt ooit te maken met seksueel geweld. Onderzoeker Ines Keygnaert (UGent) pleit voor meer bewustwording en kennis over seksueel geweld bij mannen. “We moeten af van de mythe dat de slachtoffers alleen jonge meisjes zijn,” zegt ze.

Victim blaming

Victim blaming, een bekend begrip. We hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens van gehoord. Maar wat zit erachter? Waarom doen mensen aan victim blaming? Wij zijn er dieper ingedoken en hebben op een rijtje gezet wat victim blaming precies is, hoe, waarom en in welke situaties het vaak ontstaat en hoe je er op kunt reageren.

1 op de 10 vrouwelijke studenten is tijdens haar studie verkracht. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Amnesty International. Bij mannen gaat het om 1 procent. Amnesty gaat in gesprek met hogescholen en universiteiten. 

Myrthe (20) over verbod op straatintimidatie in Enschede: “Er gaat eindelijk iets gebeuren” Via RTV Oost Sissen, naroepen, fluiten en achtervolgen. Straatintimidatie

Met een laatste stoot, voel ik dat het voorbij is. Hijgend laat hij zijn lijf op het mijne vallen. Een kus probeert mijn lippen te vinden, maar ik ontwijk deze vakkundig. Ik had mijzelf een paar weken geleden al aangeleerd hoe. Wat voelde als een eeuwigheid, zal in werkelijkheid niet langer dan een minuut of vijf geduurd hebben. De geur van seks verspreidt zich door de kamer en ik hoor een tevreden glimlach die mij kippenvel bezorgt. Plotseling springt hij op en verlaat de kamer.

De leerlingen van de derde klas van Don Bosco in Zwijnaarde (België) arriveerde vrijdag (datum) wel op een bijzondere wijze op school: in korte topjes, slippers en bikini’s. De leerlingen kregen afgelopen week een mail die bij zowel de leerlingen als sommige ouders behoorlijk verkeerd viel. Er mocht geen ‘uitdagende’ kleding meer worden gedragen volgens de schooldirectie. De leerlingen besloten de school eens te laten zien ‘hoe echte strandkleding eruit ziet’