Safe Haven

Topturnsters melden nog steeds grensoverschrijdend gedrag:
‘Grote klap’

Via AD: Marcel Luyckx

Verdrietige geluiden vanuit de turnwereld. Uit het rapport ‘ongelijke leggers’ dat vandaag werd gepresenteerd, blijkt dat de  gymsport alles behalve een veilig klimaat neerzet voor hun sporters. Eerder kwam via de docu Athlete A al naar voren dat er in de VS veel sprake is van o.a. seksueel misbruik, maar nu is dit dan toch ook eindelijk, na alle beschuldigingen, hier aan het licht gekomen.

De meeste klachten komen voor bij het vrouwentornen. de grootste tak van de KNGU. Maar ook in de acrogym en ritmisch gymnastiek is er sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de KNGU met als aanleiding vele klachten en getuigenissen van (oud)gymnasten vorige de zomer de schuldbekentenis van turncoach Gerrit Beltman.

De minister van sport, Tamara Ark, noemt het rapport ‘Een grote klap voor de turnsport’. Groenlinks-kamerlid Lisa Westerveld bepleit goede psychologische hulp en een passende schadevergoeding voor de slachtoffers van het grensoverschrijdende gedrag in het turnen

Lees hier het hele artikel van het AD